Quatre proves senzilles per saber si els textos del vostre web permeten una lectura àgil

Si voleu que els usuaris llegeixin els textos del vostre web, és important que els faciliteu la lectura. Aquestes quatre proves us ajudaran a detectar quins textos us cal modificar, i com. foto_QuatreProvesContingutWeb

Quan té sentit fer les proves?

Són proves que s’apliquen a nivell de paràgraf. Si teniu un web petit i una mica de paciència, les podeu utilitzar per valorar el web sencer. Si teniu molt contingut, us serviran per valorar pàgines concretes que us semblin especialment crítiques. També són proves útils per millorar frases quan redacteu textos nous.

Què cal fer?

Llegiu el text en veu alta, paràgraf per paràgraf. Per a cada paràgraf, pregunteu-vos el següent: 1. He llegit el text sense encallar-me? Si en llegir un paràgraf en veu alta ens encallem, o hem de tornar enrere per entendre’l, probablement els nostres usuaris també s’encallaran. La solució pot consistir en utilitzar un lèxic més planer, simplificar l’estructura de les frases o utilitzar frases més curtes.   2. He hagut de parar enmig d’una frase per respirar? Si hem d’agafar aire a mitja frase, difícilment els usuaris podran llegir el text amb fluïdesa. Convé reredactar la frase sense subordinades, dividint-la en frases més curtes. També caldrà treure qualsevol informació o paraula que estigui carregant la lectura innecessàriament.   3. Puc resumir el paràgraf amb una sola idea? Si a l’hora de resumir el paràgraf ens adonem que transmet més d’una idea principal, caldrà dividir-lo. Escrivint una idea per paràgraf i una idea per frase, facilitem la lectura ràpida als usuaris.   4. Sé de què tracta el paràgraf llegint només la primera frase? Si veiem que la primera frase d’un paràgraf no introdueix la idea principal, o si per entendre el paràgraf hem de llegir el paràgraf anterior, haurem de reformular el text. Amb la primera frase d’un paràgraf ens hi juguem la lectura del paràgraf sencer.
A Internet tendim a llegir l’inici dels paràgrafs per detectar on és la informació que busquem. Poca gent llegeix un paràgraf sencer si l’inici no li ha donat una bona pista de la informació que conté.   Al proper post us explicaré com fer una revisió de continguts web amb usuaris i sense cost. Recordeu que per crear textos eficaços les tècniques de redacció són crucials però no suficients. Sabeu com definir una estratègia de continguts?

Share Button


Comentaris tancats.